Mindfulness en Lichaamsgericht werken

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of het plezier in de lach van een kind. Je geest is stil in de rijkdom van het moment.

Mindfulness gaat over training in aandacht, over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu en in je lijf en de roller coaster in je hoofd loslaten. Voor mij is mindfulness geen doel op zich, maar een techniek om je bewuste en onderbewuste bij te sturen. Het gaat over zingeving, over het maken van keuzes vanuit het hier en nu, over stil te kunnen staan bij wat je echt belangrijk vindt, over zinvol en waarde(n)vol leven

Je leeft intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. Je hoofd wordt rustiger. Er komt ruimte zodat zich kan ontvouwen wat er is. Daardoor kan je beter bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hoofd, hart en handen, in de verbinding met jezelf, met het grote geheel en in het hier en nu.

Mindfulness en lichaamsgericht werken gaat ook over meer rust brengen in de onrust of juist meer activiteit in de passiviteit. Over contact met jezelf, je eigen lijf, maar ook in de verschillende dimensies als de natuur, de wereld, de gemeenschappelijkheid, het grotere geheel, de aarde, de mensen. En over zijn, over genieten en loslaten, accepteren wat er is, zonder dat je daarbij jezelf verliest of tekortdoet. Over uit balans raken en de weg weer terug naar je ware ik. Het helpt je om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt, zodat je kan investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt.

Reacties zijn gesloten.