Strategisch coachen betekent coachen met een duidelijk omschreven doel en met een duidelijk plan. Een sessie is gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is een plan van aanpak waarmee je aan de slag kan. Door te doen en te ervaren leer je sneller en is het makkelijker om je nieuwe ontwikkelingen eigen te maken. We gaan actief aan de slag met je vraag. Dit doen we door gebruik te maken van verschillende technieken, waaronder: coachmatrix, kernwaarden, van dramadriehoek naar winnaarsdriehoek, transactionele analyse, simulaties, coachen op de mens-as en de taak-as.
In strategisch coachen gaat het meestal over een gerichte vraag of beslissing. De coachvraag is meestal werk of vaardigheden gericht. Zo kunnen de volgende zaken je bijvoorbeeld bezighouden: ik ervaar te veel stress, wat doe ik met mijn hoge werkdruk? Hoe verder in mijn nieuwe functie? Ik heb moeite met een collega, ik voel mij niet op mijn gemak in het team, overleggen vind ik lastig of het gesprek aangaan met mijn leidinggevende. Maar ook vragen als: is er nog wel genoeg uitdaging? Wil ik van carrière veranderen? Naar het buitenland verhuizen? Begin ik mijn eigen bedrijf?
Het gaat om een ontwikkelingsvraag en niet om een hulpvraag van een cliënt. Vaak zijn één of enkele gesprekken al zo verhelderend dat de begeleiding daarmee klaar is.
Uiteraard is er overlap tussen strategisch coachen en psychotherapie/gedragstherapie. Het grote verschil met therapie is dat therapie gaat over het ‘privédomein’. Bijvoorbeeld hoe voel ik mij in mijzelf en mijn omgeving, hoe ga ik daarmee om? Of je hebt bijvoorbeeld last van somberheid, angstklachten, trauma, depressie of woede en wil daarmee aan de slag.
Er kan tijdens een traject een ook verschuiving optreden in de focus. Een therapie kan overgaan in een coachtraject. Bijvoorbeeld een client met angstklachten is na de behandeling zoveel minder angstig dat er nu ruimte is voor de doelgerichte vraag: ga ik van baan veranderen? Of een coach-therapeut overgaan tot een training/therapie als het gaat om het aanleren van vaardigheden.
Wanneer de hulpvraag buiten de scope van de therapeut/coach ligt, volgt er in gezamenlijk overleg een verwijzing naar bijvoorbeeld de huisarts of bedrijfsarts. Deze kan dan een verwijzing geven naar een therapeut die daarvoor wel gekwalificeerd is.